Björketorpsstenen

Adress: Tvingvägen, 372 75 Johannishus Visa karta

Adress: Tvingvägen, 372 75 Johannishus

Björketorpsstenen, ett av landets märkligaste runstensmonument, är beläget vid Björketorp, ca 7 km öster om Ronneby.

Runstenen flankeras av två höga resta stenar. De tre stenarna bildar en triangel och nämns i skrift första gången 1493, då som gränsmärke mellan Edestad, Listerby och Hjortsberga socknar.

Invid runstenen och de två andra stenarna finns ett gravfält som kan dateras till folkvandringstid dvs 400-800 e Kr.

Runstenen är drygt 4 m hög och har en urnordisk inskrift, en sk galder, en förbannelseformel. "Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke skall ständigt plågas av vrede. Svekfull död ska drabba honom. Jag spår fördärv."

Inskriften är från senare delen av 600-talet e Kr.

Show more

Avstånd

  • Arena eller träffpunkt
    Listerby 2 km
    Kallinge 7 km
  • Centrum
    Ronneby torg 6 km
B&B

Göholms Bed and Breakfast

Avstånd: 6,3 km
Välkommen till det goda livet på landet - nära naturen och historien. Ett boende i herrgårdsmiljö i Inspektorsbostaden, Göholms gods. Promenadavstånd genom lövskogen till strandängar och badvikar. Incheckning kl 16:00 eller efter överenskommelse.
Vandrarhem

Ronneby Brunnspark vandrarhem och B&B

Avstånd: 5,8 km
Ronneby Brunnspark Vandrarhem och B&B ligger mitt i fantastiska Ronneby Brunnspark och erbjuder personligt, trivsamt och prisvärt boende. Härifrån har Du nära till allt. I Brunnsparken finns alla möjligheter till rekreation, mat, bad och fantastisk natur.
Stuga

Karön-Ekenäs Stugby

Avstånd: 7,1 km
Havsnära boende i Stugor på Karön i Ronneby Skärgård. Här finns en stugby bestående av 15 stugor med campingstandard och ett centralt servicehus med toaletter, duschar, bastu och gemensamma utrymmen. Stugbyn är öppen Juni – Augusti.